La Gensola, Rom
Seasons höst 2009



La Gensola Àr troligtvis Roms bÀst bevarade restauranghemlighet.


Den lilla kÀllarrestaurangen har gamla anor. Enligt vissa ska den vara Trasteveres Àldsta restaurang, kÀnd sedan 1400-talet, dÄ skeppen lade till alldeles utanför pÄ Tibern.


PÄ 1800-talet hÀckade den skandinaviska konstnÀrskolonin hÀr. Hur en kvÀll kunde te sig dÄ kan man beskÄda pÄ en tavla mÄlad 1837 av Bertel Thorvaldsen som numera hÀnger pÄ Thorvaldsens museum i Köpenhamn.


Sedan fem Är tillbaka driver Claudio Dordei restaurangen tillsammans med hustrun Irene, sonen Simone som Àr sommelier och dottern Federica som ansvarar för efterrÀtterna. Claudio Àr frÄn Udinese men fick vid övertagandet lova att behÄlla restaurangens sicilianska prÀgel. Vilket han har gjort, fast pÄ sitt eget generösa vis.


”Alla restauranger mĂ„ste ha signaturrĂ€tter”, sĂ€ger den varmhjĂ€rtade Claudio nĂ€r han slĂ„r sig ner vid vĂ„rt bord. ”Min Ă€r tonfisktartar.”


HĂ€r har jag Ă€tit fisk- och skaldjursrĂ€tter som saknar motstycke. Men sĂ„ hĂ„ller sig La Gensola med sex olika leverantörer för att alltid kunna servera det fĂ€rskaste och bĂ€sta. Och Claudio köper upp all tonfisk av toppkvalitet som han kan komma över – för att den inte ska bli till sushi. Har han inte avsĂ€ttning för all sjĂ€lv, delar han med sig till restaurangerna i nĂ€rheten. Och till vĂ€nner.


Hit hittar sÀllan turister. Andelen stammisar Àr hög. La Gensola Àr en favoritkrog för politiker och konstnÀrer. Den amerikanske konceptkonstnÀren Joseph Kosuth har tvÄ stambord hÀr. Ett till lunch, alldeles innanför dörren. Och ett annat, utmed kortvÀggen lÀngst in och med utblick över lokalen, till middag. Han Àter hÀr sju dagar i veckan.


PĂ„ en svart tavla stĂ„r stammisarna antecknade med krita, men som öknamn, eller ”nom de guerre”, som Claudio sĂ€ger. Just nu stĂ„r dĂ€r bland annat tre ministrar ur regeringen. Och sĂ„ ”Gorby”. Ja, Gorbatjov Ă€ter alltid hĂ€r nĂ€r han Ă€r i Rom, och han tar ofta med sig Claudio som sin egen kock nĂ€r han deltar i internationella toppmöten.


HÀr vill man sitta lÀnge med sin Àlskade eller sina vÀnner och prata och skratta och lÄta timmarna flyta ivÀg medan man tas omhand av familjen Dordei. Kan vi nÄgonsin fÄ det bÀttre Àn nu?


EfterÄt gÄr man hÀrifrÄn lÀtt till sinnet, uppfylld av den sÀllsamma frid som bara riktigt minnesvÀrda krogbesök kan ge.


Lite extra ler man Ät att femrÀttersmenyn med vin och kaffe inte kostar mer Àn en sönderbrÀnd entrecote med ett glas husets röda pÄ en svensk standardsylta.


Enda skÀlet till att La Gensola inte har nÄgon stjÀrna i Guide Rouge Àr att inspektörerna inte hittat hit.


Eller som Claudio uttrycker det: ”Jag har redan mina tre stjĂ€rnor: min hustru, min son, min dotter!”